Wat is Yoga


Yoga is een van oorsprong Indiase bewegings-, meditatie- en ademhalingsleer. Hoewel yoga ruim 2500 jaar oud is, wordt het sinds 100 jaar in het westen beoefend en dan met name het onderdeel van de ademhalings- en lichaamsoefeningen is bij ons populair. Het woord ‘yoga’ komt uit het sanskriet en heeft verschillende betekenissen zo kan het vertaald worden als ‘verbinden’ of als ‘eenheid’, ‘integratie’ of ‘discipline’.

De meest gegeven vorm van yoga in het westen is hatha yoga. De basis van deze yogavorm wordt gevormd door lichaamshoudingen, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken en vormt op deze manier een systeem dat evenwicht brengt tussen lichaam en geest.

Een veel gehoord misverstand over yoga is dat je er lenig voor moet zijn. Integendeel. Iedereen kan yoga beoefenen en voor een ieder is er een yoga vorm die past. Bij yoga gaat het niet om prestatiedrang. Elke motivatie om aan yoga te doen is goed. Niets moet. In de yoga telt de ervaring; je leert naar jezelf te luisteren, je grenzen te respecteren en daarna te handelen. Yoga gaat bovenal om vriendelijkheid voor jezelf.
Het herinnert ons aan het feit dat de sleutel tot blijvend geluk in onszelf ligt en helpt ons de innerlijke kracht op te brengen voor een verantwoordelijk, wijs en gelukkig leven. Als alles optimaal in balans is, kun je optimaal functioneren. Om met de woorden van de bekende yogadocent Johan Noorloos te spreken:

“De kwaliteit van een yogasessie hangt niet af van dat wat je kunt. Wel van wat je probeert. Lenigheid, kracht en concentratie zijn gevolgen van het feit dat je oefent”

10 goede redenen om yoga te beoefenen:
1. Met yoga kun je je gezondheid behouden, terugkrijgen en verbeteren
2. Met yoga wordt je fit en energiek
3. Yoga zorgt voor een evenwichtige geest
4. Yoga is een hulpmiddel voor persoonlijke groei
5. Yoga kan bijdragen aan een goede nachtrust
6. Yoga versterkt je botten en spieren
7. Yoga kan met alle andere disciplines en sporten worden gecombineerd
8. Yoga is makkelijk
9. Yoga werkt stress verlagend
10. Yoga is heel leuk!