Wat is yoga op zaal?

Wat is yoga op zaal?

Yoga, meditatie, mindfulness. Begrippen die niet meer weg te denken zijn uit ons vocabulair als het gaat om het in balans brengen van ons hectische bestaan. Maar wat doet het nu eigenlijk al die yoga, meditatie en mindful zijn? Met andere woorden ‘wat hebben we eraan’?

We leven voortdurend in ons hoofd en produceren de hele dag gedachten. Sommige van die gedachten zijn heel praktisch, andere zijn volkomen hersenspinsels. Van gedachten is gebleken dat we er zo’n 80.000 op een dag hebben, de meeste gaan over de toekomst en 80% van deze gedachten zijn PRECIES hetzelfde als op voorgaande dagen waarin we ook 80.000 gedachten hadden. Druk hè….tijd voor ontspanning.

Echter je gedachten blijven niet thuis of kun je niet uitzetten, nee gedachten gaan altijd ‘gezellig’ met je mee. Is onze vrijetijdsbesteding nog wel stressvrij? Kunnen we nog wel open, bewust, aandachtig en relaxed genieten van museumbezoek, een concert, film of festival? 
Onderzoek wijst uit dat een yoga les, een meditatiesessie of een combinatie van beide niet alleen fysieke voordelen heeft maar ons ook rustiger maakt, kalmer en ontvankelijker voor onze omgeving, we nemen onze omgeving beter in ons op. We zijn meer en beter gefocust en genieten bewuster. Hoe kan dat? De beoefening van yoga, mindfulness en meditatie leert je je gedachten met behulp van aandacht te richten.

Kunstenaars weten dit al lang en zijn ook al langer bekend met deze technieken. Zo was Piet Mondriaan groot fan van yoga. Bezocht Rainer Maria Rilke in 1907, gedurende een bezoek aan Parijs, keer op keer op keer de schilderijen van Cézanne en kwam na langdurige meditatie tot de conclusie dat “for a long time nothing [happenend]… and suddenly one has the right eyes”. Uiteindelijk kon Rilke de schoonheid in het werk van Cézanne volledig tot zich nemen. Na aandachtige observatie en contemplatie had Rilke uiteindelijk ‘de juiste ogen’. Ook Goethe erkende de kracht van aandachtige contemplatie en schreef: “Every object, well contemplated, opens a new organ in us”. [bron: Mindful magazine artikel Animating Art through Meditation, Arthur Zajonc ]
Door het stimuleren van bewuste aandacht zijn we in staat kunst beter tot ons te nemen. Bijkomend voordeel: je wordt er zelf ook creatiever van.

Musea zijn de bewaarplaatsen van onder andere schoonheid. Of om met de woorden van de Museumvereniging te spreken:
“In deze tijd, waarin alles draait om zelf ervaren en beleven, zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn plekken voor bezinning, verwondering, verbazing en ontroering, allemaal emoties die musea een intrinsieke waarde geven”. (Museumvereniging).
Museumbezoek vergroot het welbevinden van mensen. De een wordt er rustig en stil van, de ander raakt geïnspireerd en weer een ander waant zich op wereldreis of in een ander tijdperk.

Met yoga op zaal haalt u nog meer uit uw museumbezoek. Yoga op zaal is een yogales en/of meditatiesessie bestaande uit ademhalingsoefeningen, lichamelijke oefeningen, geleide meditatie en ontspanning waarbij de les zo is ingericht dat de kunstwerken niet worden aangeraakt en/of gevaar daartoe lopen. Ook zal het klimaat in de zaal niet meer of minder veranderen dan wanneer gewone bezoekers op zaal zijn. Er worden geen oefeningen gedaan die bovenmatig zweten of zwaar ademen veroorzaken.

Waarom yoga op zaal?

Tussen 2003 en 2017 ben ik werkzaam geweest in de culturele sector onder andere als collectie beheerder, tentoonstellingscoördinator en museum directeur. Tussen 2003 en 2005 deed ik de opleiding tot hatha yoga docent. Uit eigen ervaring weet ik hoezeer de beleving centraal staat in de hedendaagse vrijetijdsbesteding. Tegelijk moeten we al zoveel op ons werk, privé, sociaal. Film, tentoonstellingen, concerten; sommige moét je gewoon gezien hebben, maar heb je het ook echt beleeft, met aandacht?
Yoga op zaal wil aandacht brengen in het museumbezoek…..
Na een yoga les of meditatiesessie kun je kijken naar kunst zonder ruis in je hoofd, open en ontvankelijk. Er ontstaat een ruimte waarin een kunstwerk tot je kan spreken, je op een inzicht brengt of je inspireert. Kijken naar kunst met aandacht vergroot de waardering, beleving, verwondering.