Yoga voor mensen met NAH

NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel.

Binnen NAH worden twee categorieën onderscheiden. NAH als gevolg van intern letsel zoals een beroerte of tumor. NAH als gevolg van een trauma. Onder trauma verstaan we een externe klap tegen het hoofd met als gevolg een verstoorde hersenfunctie.

NAH leidt vaak tot verminderde mobiliteit, spieratrofie, hoofdpijn, slaapproblemen, verminderde flexibiliteit en problemen met balans. Ook het filteren van informatie en indrukken van buitenaf verloopt moeilijker waardoor mensen met NAH sneller overprikkeld en vermoeid raken en het ‘normale’ leven moeite kost. Dit maakt hen onder andere kwetsbaar voor depressies, relatieproblemen, angst, verminderde motivatie en laag zelfvertrouwen.

Yoga heeft de potentie om het welzijn van mensen met NAH te verbeteren door het versterken en verbinden van lichaam en geest. De beoefening van yoga zorgt enerzijds voor bewustwording van de beperkingen en anderzijds de verbinding met de eigen kracht.

Er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen voor het gunstige effect van yoga en meditatie bij NAH, zoals:

  • toename van kracht en balans
  • verhoogde concentratie en aandacht
  • verbeterde flexibiliteit
  • verbeterde emotionele regulering
  • verminderde stress
  • toename van kwaliteit van leven en geloof in eigen kunnen
  • verbetering bij geestelijke vermoeidheid en informatie verwerking
  • verbetering van het geheugen

Ieder niet aangeboren hersenletsel is uniek en manifesteert zich anders afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van het hersenletsel, de hevigheid van het trauma en de leeftijd van het individu.

Maaike geeft yoga is gecertificeerd yogadocent, geaccrediteerd door de VYN (Vereniging Yogadocenten Nederland) en de Hersenstichting. Ik geef mijn NAH yogalessen een op een. In de toekomst bestaat de mogelijkheid om bij voldoende belangstelling een kleine groep te starten.
Denk je dat yoga iets voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden.
Dat kan via info@maaikegeeftyoga.nl of door te bellen 0612113384